Τηλέφωνα: 210.9751383 – 6944464544 - Email:info@alogdianakisorl.gr

Υγρό στο αυτί σε παιδιά & ενήλικες : Η Εκκριτική ωτίτιδα

auti

Εκκριτική Ωτίτιδα σε ενήλικες & παιδιά

Μετά από κάθε λοίμωξη ανωτέρου αναπνευστικού (π.χ κοινό κρυολόγημα), ιδιαίτερα στα παιδάκια, είναι δυνατόν να μαζευτεί υγρό πίσω από τις τυμπανικές μεμβράνες. Η ύπαρξη του υγρού οφείλεται στην απόφραξη της σύστοιχης ευσταχιανής σάλπιγγας

sxima-1

Οι ευσταχιανές σάλπιγγες, είναι μικροί σωλήνες. Κάθε άνθρωπός έχει δύο τέτοιους σωλήνες. Κάθε μία από τις δύο ευσταχιανές σάλπιγγες έχει δύο στόμια, το ένα βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης, και το άλλο στο σύστοιχο μέσο ούς. Δηλαδή η κάθε ευσταχιανή σάλπιγγα φέρει σε επικοινωνία το σύστοιχο μέσο ούς με το οπίσθιο μέρος της μύτης. Στα παιδάκια τα στόμια των ευσταχιανών σαλπίγγων που βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης είναι δίπλα στα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις).

Όταν ένα παιδάκι πάσχει από λοίμωξη ανωτέρου αναπνευστικού (πχ αδενοειδίτιδα, δηλ φλεγμονή στα κρεατάκια) τότε αποφράσσονται οι ευσταχιανές σάλπιγγες και μαζεύεται υγρό πίσω από τα τύμπανα των αυτιών του παιδιού, δηλαδή μαζεύεται υγρό στα μέσα ώτα των παιδιών. Εάν το υγρό αυτό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστές οι ευσταχιανές σάλπιγγες, τότε το υγρό αλλάζει σύσταση και γίνεται πιο παχύρευστο. Όταν συμβεί αυτό, ακόμα και στην περίπτωση που αποσυμφορηθούν και τελικώς ανοίξουν οι ευσταχιανές σάλπιγγες και υπάρξει διέξοδος στο υγρό να περάσει από τα μέσα ώτα στο πίσω μέρος της μύτης, είναι πιθανόν το υγρό να παραμείνει στα μέσα ώτα επειδή είναι πλέον παχύρρευστο.


sxima-2

Επικοινωνήστε με τον Ωτορινολαρρυγγολόγο Δρ. Ευάγγελο Αλογδιανάκη και ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τη θεραπεία που αφορά στη δική σας προσωπική περίπτωση.

  • Επικοινωνήστε με το ιατρό

     Συμφωνώ το email μου να χρησιμοποιηθεί για την απάντηση και να αποθηκευτεί για μελλοντική επικοινωνία