Τηλέφωνα: 210.9751383 – 6944464544 - Email:info@alogdianakisorl.gr

Ζάλη : Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω για να βελτιωθεί η ζάλη μου

Ζάλη

Εάν ο θεράπων γιατρός σου έχει πει ότι η ζάλη σου οφείλεται σε δυσλειτουργία του ενός λαβυρίνθου (οπισθίου), χωρίς να σου υποδείξει τι ασκήσεις πρέπει να κάνεις για να βελτιωθεί η ζάλη σου ή σου έχει υποδείξει τις απαραίτητες ασκήσεις αλλά τις έχει ξεχάσει, τότε ρώτησε τον εαυτό σου τι σου προκαλεί την ζάλη.

Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω για να βελτιωθεί η ζάλη μου;

Η ζάλη σου σχετίζεται με συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού σου; Ίσως να ζαλίζεσαι όταν γυρίσεις το κεφάλι σου από την μια μεριά στην άλλη για να δεις κάτι.

  • Όταν καταλάβεις ποιες κινήσεις της κεφαλής σού προκαλούν ζάλη πρέπει να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο οποίο θα επαναλαμβάνεις τις κινήσεις που σε ζαλίζουν, όσο και αν αυτό σου φαίνεται παράξενο και αντιφατικό.
  • Να θυμάσαι, για να ξεφορτωθείς την ζάλη σου, θα πρέπει να επαναλαμβάνεις τις κινήσεις της κεφαλής που σε ζαλίζουν.
  • Είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις τις κινήσεις αυτές τουλάχιστον 5 φορές στην σειρά και να επαναλαμβάνεις αυτή την σειρά των ασκήσεων 2 φορές την ημέρα.
  • Εάν βρεις ότι υπάρχουν 5 διαφορετικές κινήσεις της κεφαλής που σε ζαλίζουν, διάλεξε 2 από αυτές τις κινήσεις και επανέλαβε της όπως σου υποδείχθηκε. Όταν δεν σου προκαλεί πλέον ζάλη η επανάληψη των δύο συγκεκριμένων ασκήσεων, άρχισε να δουλεύεις με τις επόμενες δύο ασκήσεις που σε ζαλίζουν.
  • Εάν καμιά κίνηση της κεφαλής δεν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα ή χειρότερα, τότε είναι δύσκολο να βρεθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων που να σε απαλλάξει σταδιακά από την ζάλη. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον ο κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο, νευρολόγο και καρδιολόγο είναι φυσιολογικός, προσπάθησε να είσαι όσο μπορείς περισσότερο ενεργητικός. Άρχισε σιγά και προοδευτικά να γυμνάζεσαι. Είναι καλό να συμμετέχεις σε προγράμματα αεροβικής γυμναστικής (οι ασκήσεις να γίνονται με πολύ ήπιο τρόπο στην αρχή) και να περπατάς για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε ημέρα. Όσο πιο ενεργητικός είσαι τόσο περισσότερο πιθανότητες έχεις η ζάλη σου να βελτιωθεί.

Επικοινωνήστε με τον Ωτορινολαρρυγγολόγο Δρ. Ευάγγελο Αλογδιανάκη και ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τη θεραπεία που αφορά στη δική σας προσωπική περίπτωση.