Τηλέφωνα: 210.9751383 – 6944464544 - Email:info@alogdianakisorl.gr

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος : Η Επέμβαση

Ρινικό διάφραγμα : Χειρουργείο για σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Το διάφραγμα χωρίζει την μύτη σε δύο μέρη, τους δύο ρώθωνες. Το πρόσθιο τμήμα του διαφράγματος είναι χόνδρινο ενώ το οπίσθιο είναι οστέινο.

sxima-1

Σχήμα 1: Στο παραπάνω σχήμα παρατηρούμε την χόνδρινη και την οστέινη μοίρα του ρινικού διαφράγματος.
Σε κάποιους ανθρώπους είτε το χόνδρινο είτε το οστέινο είτε και τα δύο τμήματα του διαφράγματος είναι κυρτά είτε από την μια μεριά είτε και από τις δύο μεριές (σε διαφορετικά επίπεδα). Η κυρτότητα αυτή του διαφράγματος (δηλαδή το στραβό διάφραγμα) έχει σαν αποτέλεσμα να αποφράσσει την μύτη μερικώς ή πλήρως, με αποτέλεσμα να μην εισέρχεται ο απαιτούμενος όγκος αέρας στα πνευμόνια κατά την αναπνοή.

sxima-2

Σχήμα 2: Το παραπάνω σχήμα δείχνει μια άκανθα του ρινικού διαφράγματος προς τα αριστερά.
Επιπρόσθετα, ανάλογα και πάλι με την βαρύτητα της απόφραξης της μύτης, που προκαλεί το στραβό διάφραγμα, μπορεί να επιδεινώνεται στον πάσχοντα είτε το ροχαλητό του, είτε μια πάθηση πολύ σοβαρότερη η αποφρακτική υπνική άπνοια.

sxima-3

Σχήμα 3: Το παραπάνω σχήμα δείχνει διάφορους τύπους σκολιωτικού (στραβού) διαφράγματος.


Ποιος είναι ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης;

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης για διάφραγμα μύτης είναι ο ευθειασμός του οστεοχόνδρινου τμήματος του διαφράγματος (διαφραγματοπλαστική) έτσι ώστε να διέρχεται η επιθυμητή ποσότητα αέρα στους πνεύμονες, μέσα από την μύτη του πάσχοντος.


Πως πραγματοποιείται η επέμβαση ;

 

Η επέμβαση για στραβό διάφραγμα πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Διαμέσου του ενός ρώθωνα γίνεται μια μικρή τομή (δεν φαίνεται) στο πρόσθιο χείλος του διαφράγματος. Η τομή αυτή περιλαμβάνει τα περιβλήματα του διαφράγματος (βλεννογόνος, περιχόνδριο-περιόστεο) και φθάνει μέχρι το διάφραγμα. Από την τομή αυτή αποκολλούνται τα προαναφερόμενα περιβλήματα του διαφράγματος. Το διάφραγμα που είναι πλέον ελεύθερο περιβλημάτων υποβάλλεται σε πλαστική, που σκοπό έχει τον ευθειασμό του διαφράγματος.

Τέλος το διάφραγμα μαζί με τα περιβλήματα του τοποθετούνται στη θέση που πρέπει να είναι δηλαδή στην μέση γραμμή και σταθεροποιούνται σε αυτή την θέση με ράμματα.

Μετά την επέμβαση πώς θα νοιώθω την μύτη μου;

 • Όταν ξυπνήσετε από την νάρκωση, μπορεί να είναι βουλωμένη η μύτη σας μπορεί όμως και να μην είναι. Εάν έχουν τοποθετηθεί γάζες μέσα στην μύτη σας κατά την διάρκεια της επέμβασης (πρόσθιος επιπωματισμός) τότε θα είναι βουλωμένη η μύτη σας.
 • Είναι πιθανόν να έχουν τοποθετηθεί δύο φύλλα σιλικόνης (ένα σε κάθε ρώθωνα). Τα φύλλα σιλικόνης είναι πολύ λεπτά και καθόλου δεν θα σας ενοχλούν.
 • Εάν έχουν τοποθετηθεί γάζες στην μύτη σας, αυτές θα αφαιρεθούν την επόμενη ημέρα. Εάν έχουν τοποθετηθεί φύλλα σιλικόνης, αυτά θα αφαιρεθούν σε 10-15 ημέρες.
 • Τις πρώτες ημέρες είναι πιθανόν να εξέρχεται από την μύτη σας πολύ μικρή ποσότητα οροαιματηρού υγρού (δεν θα σας ενοχλεί).
 • Επιπρόσθετα, τον πρώτο καιρό, πιθανόν να νοιώθεται ελαφρό μούδιασμα στην περιοχή του άνω χείλους και στα δόντια, στην περιοχή κάτω από το διάφραγμα.

Μετά το χειρουργείο θα πονάει η μύτη μου? Θα αλλάξει το σχήμα της μύτης μου;

Η επέμβαση για ρινικό διάφραγμα, δηλαδή ο χειρουργικός ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος δεν πονάει.

 • Εάν έχουν τοποθετηθεί γάζες στην μύτη κατά την διάρκεια του χειρουργείου (πρόσθιος επιπωματισμός) θα νιώσετε ενόχληση, όταν αυτά θα αφαιρεθούν (την επόμενη ημέρα του χειρουργείου).
 • Επίσης την ώρα τις αφαίρεσης των φύλλων σιλικόνης, εάν έχουν τοποθετηθεί, θα νιώσετε ένα με δύο τσιμπήματα. Τέλος είναι πιθανόν όταν κάνεις κάποιους μορφασμούς με το άνω χείλος να νιώθεις, για κάποιο χρονικό διάστημα, ένα ελαφρό πόνο στην βάση του διαφράγματος.
 • Με την επέμβασηγια στραβό διάφραγμα μύτης το σχήμα της μύτης δεν αλλάζει.


Μετά το χειρουργείο για στραβό διάφραγμα μύτης : Μετεγχειρητική πορεία

 

 • Μετά την αφαίρεση των γαζών, εάν τοποθετηθούν, η μύτη αρχικά θα είναι ανοικτή, αλλά μετά από λίγο θα βουλώσει σε κάποιο βαθμό. Θα χρειάζεται να πλένεται η μύτη συχνά με φυσιολογικό ορρό και να τοποθετούνται στο εσωτερικό της κάποιες αλοιφές, έτσι ώστε να ανοίγει η μύτη και να επιταγχύνεται η επούλωση.
 • Η ρινική αναπνοή θα βελτιώνεται σταδιακά, και σε ένα μήνα μετά την επέμβαση η αναπνοή από την μύτη θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
 • Προυπόθεση βέβαια είναι να έχουν ακολουθηθεί οι μετεγχειρητικές οδηγίες πιστά (πολλές ρινοπλύσεις-τοποθέτηση στο εσωτερικό της μύτης αλοιφών καθαρισμοί από τον θεράποντα ιατρό).

Πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απέχω από την δουλειά μου μετά την επέμβαση;

Θα απέχετε από την δουλειά σας 10 με 15 ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειαστούν 20-25 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, εκτός από την διαφραγματοπλαστική, θα υποβληθώ σε κάποια άλλη επέμβασης;

Συγχρόνως με την διαφραγματοπλαστική, θα υποβληθείτε σε κογχοπηξία των κάτω ρινικών κογχών.

Επικοινωνήστε με τον Ωτορινολαρρυγγολόγο Δρ. Ευάγγελο Αλογδιανάκη και ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τη θεραπεία που αφορά στη δική σας προσωπική περίπτωση.

Μύτη

 • Σκολίωση ρινικού διαφράγματος
 • Υπερτροφία κάτω ρινικών κόγχων
 • Επικοινωνήστε με το ιατρό

   Συμφωνώ το email μου να χρησιμοποιηθεί για την απάντηση και να αποθηκευτεί για μελλοντική επικοινωνία