Τηλέφωνα: 210.9751383 – 6944464544 - Email:info@alogdianakisorl.gr

Υπνική άπνοια : Θεραπεία

laryggas

Υπνική άπνοια :  Η Θεραπεία

Ανάλογα με τις απαντήσεις, πού έχουμε δώσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί και αναφερθεί στις αντίστοιχες σελίδες των συμπτωμάτων και της διάγνωσης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, κατά τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, θα εξαρτηθεί το είδος της θεραπείας, που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν χρησιμοποιείται κάθε φορά η ίδια θεραπεία σε κάθε άνθρωπο που πάσχει από το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.
Οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα ασθενή, που πάσχει από το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας είναι οι εξής:

 

  1. Να αφαιρέσουμε τα μηχανικά εμπόδια του φάρυγγα.
  2. Να ενισχύσουμε την αντίσταση στο επίπεδο της μαλθακής υπερώας, ώστε να μην ενδίδει στην αυξημένη δύναμη απόφραξης του φάρυγγα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνομε τις πιθανότητες να προκαλείται πλήρη ή μερική απόφραξη του φάρυγγα (άπνοια ή υπόπνοια), στο επίπεδο της μαλθακής υπερώας κατά την διάρκεια των αναπνοών
  3. Να τοποθετήσουμε ειδικό μασελάκι στο στόμα, κατά την διάρκεια του ύπνου, που να μην αφήνει την γλώσσα να πέφτει προς τα πίσω και να αποφράσσει τον φάρυγγα.
  4. Να χρησιμοποιεί ο ασθενής στον ύπνο του, συσκευή που χορηγεί αέρα με θετική πίεση, στην μύτη του και το στόμα του, ώστε να μην κλείνει ο αυλός του φάρυγγα του.

Θεραπεία υπνικής άπνοιας & λίπος

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να ξαναγίνει για το λίπος που εναποτίθεται γύρω και έξω από τον φάρυγγα, στα παχύσαρκα άτομα.

  • Η εναπόθεση λίπους, περιφερικά των τοιχωμάτων του φάρυγγα, πιέζει τα τοιχώματα αυτού, από έξω προς τα μέσα, αυξάνοντας την δύναμη απόφραξης του φάρυγγα. Πολλές φορές, η εναπόθεση λίπους γύρω και έξω από τον φάρυγγα παίζει σημαντικότερο ρόλο στην πρόκληση αποφρακτικής άπνοιας ή υπόπνοιας, από την αρνητική πίεση που προκαλείται κατά την εισπνοή ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
  • Το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο που θα πρέπει να πάρει ένα παχύσαρκο άτομο το οποίο πάσχει από σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, είναι να ελαττώσει το βάρος του κατά πολύ. Με αυτό τον τρόπο θα ελαττωθεί το λίπος (προγούλι) στον λαιμό του και τα τοιχώματα του φάρυγγα δεν θα δέχονται την πίεση από το λίπος αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα ελαττωθεί κατά πολύ η δύναμη απόφραξης που εφαρμόζεται στα τοιχώματα του φάρυγγα.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από τον Εξειδικευμένο στην υπνική άπνοια ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Ευάγγελο Αλογδιανάκη :

  • Επικοινωνήστε με το ιατρό

     Συμφωνώ το email μου να χρησιμοποιηθεί για την απάντηση και να αποθηκευτεί για μελλοντική επικοινωνία